T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / ÇUKUROVA - Sungurbey Anadolu Lisesi

YKS Hakkında Bilgiler

YKS Hakkında Bilgiler

YKS Nedir?

YKS aslında Temel Yeterlilik Sınavı (TYT), Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşan sınavların toplamına verilen addır. Türkiye'de bir üniversiteye kayıt olmak istiyorsanız bu sınavlara girmek durumundasınız. Yazımızda sınavları ayrı ayrı ele alacağız. Hadi birlikte detayları incelemeye başlayalım!


TYT Nedir?

ÖSYM tarafından hazırlanan Temel Yeterlilik Sınavı anlamına gelen bu sınavda daha çok okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. Bu sınava iki yıllık üniversite bölümlerini tercih etmek isteyenler girebilir. Ayrıca AYT sınavınıza % 40 etkisi olacaktır. Yani AYT sınavıyla yerleşebileceğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşmek isterseniz de bu sınava girmek zorundasınız. AYT sınavından önce yapılan bir sınavdır. TYT puanıyla başvuru yapabileceğiniz bölümler: Bilgisayar Programcılığı, Aşçılık, Anestezi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Optisyenlik, Radyo ve Televizyon Programcılığı, İlk ve Acil Yardım, Bilgisayar Programcılığı, Fizyoterapi, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik, Çocuk Gelişimi, Diyaliz, İş Sağlığı ve Güvenliği, Ağız ve Diş Sağlığı, Odyometri, İç Mekan Tasarımı, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Bankacılık ve Sigortacılık. Bu bölümlerden herhangi birinde eğitim görmek isterseniz mutlaka TYT sınavına girmelisiniz.


AYT Nedir?

Alan Yeterlilik Sınavı anlamına gelen bu sınavda ise tamamen bilginizi ölçecek sorular bulunmaktadır. AYT puanıyla alan bölümlerden bazıları ise şu şekildedir: Tıp, hukuk, mühendislik, hemşirelik, iktisat, işletme... Bu bölümlerden herhangi birine yerleşmek isterseniz bu sınava girmelisiniz. Aslında TYT puanıyla alan bölümler hariç kalan bölümlere yerleşmek için bu sınava girmek zorundasınız. 


YKS'de Hangi Dersten Kaç Soru Var?

TYT

Bu sınavda toplam 120 soru sorulmaktadır. Verilen süre ise 135 dakikadır. TYT sınavının sınav puanınıza etkisi % 40 olarak belirlenmiştir. Soru dağılımı ise şu şekildedir:

  • 40 Temel Matematik
  • 40 Temel Türkçe
  • 7 Fizik
  • 7 Kimya
  • 6 Biyoloji
  • 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • 5 Felsefe Grubu
  • 5 Tarih
  • 5 Coğrafya

AYT

Bu sınavda ise toplam 160 soru bulunmaktadır. Verilen süre ise 180 dakikadır. Dört testten oluşan bu sınavın ise soru dağılımı şu şekildedir:

1.Test/Edebiyat – Sosyal Bilgiler: Türk Dili ve Edebiyatı dersinden 24, Tarih 1 dersinden  10, Coğrafya 1 dersinden 6 soru olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

2. Test/Sosyal Bilgiler 2: Tarih 2 dersinden 11, Coğrafya dersinden 11, Felsefe Grubu(Mantık, Psikoloji, Sosyoloji) dersinden 12 ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 6 soru olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

3. Test/Matematik: Matematik ve Geometri olmak üzere ayrılan bu testte matematik dersinden 25 soru, geometriden ise 15 soru bulunmaktadır. Toplamda 40 soru vardır.

4. Test/Fen Bilimleri: Fizik 14, Biyoloji 13 ve Kimya 13 olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.


YDT

İngilizce, Rusça, Fransızca, Almanca ve Arapça dillerinde yapılan yabancı dil yeterlilik sınavında toplam 80 soru sorulmaktadır. Bu sorular için verilen süre ise 120 dakikadır. Her dil için ayrı bir kitapçık verilmektedir. Başvurunuzda belirttiğiniz yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.  

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.10.2021 - Güncelleme: 20.10.2021 12:09 - Görüntülenme: 346
  Beğen | 34  kişi beğendi